БАЗАЛНИТЕ ИМПЛАНТИ – СЪВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ НАПРЕДНАЛ ПАРОДОНТИТ

За предизвикателствата на едно от най-разпространените и неприятни стоматологични заболявания пародонтита, както и за съвременните алтернативи за лечението му, разказва водещият хирург и имплантолог  д-р Радослав Симеонов, главен лекар в клиника Дентатайм.

Какво представлява пародонтитът (наричан също пародонтоза)?

Това е заболяване на пародонта, засягащо  тъканите, които са в контакт със зъбите – костта и венците около тях. Този възпалителен процес води до постепенното унищожаване на тези тъкани, което пък от своя страна предизвиква разклащане на зъбите, болка и в краен стадий – тяхната пълна загуба.

Най-честите причини за възникване на пародонтита като заболяване при пациентите са няколко:

 • натрупване на зъбна плака и на зъбен камък
 • недобра устна хигиена
 • тютюнопушене
 • диабет
 • прием на определени лекарства
 • наследствени заболявания
 • напреднала възраст

Основните симптоми и последици от развиващ се пародонтит, които настъпват при пациентите, се характеризират с кървене и болка във венците и устата като цяло, трудности при хранене, осезаема загуба на кост, подвижност и клатене на зъбите, както и тяхната пълна загуба в определен момент. Това неминуемо води и до редица рискове за организма и цялостното здравословно състояние на пациента. На първо място, пародонтитът може да увеличи риска от болести на сърдечно-съдовата система, както и да създаде предпоставки за редица белодробни инфекции. Това става най-често, чрез аспирация на патогенните бактерии, които живеят във венечните джобове.

Също така, пародонтитът засяга и имунната система – организмът получава постоянно сигнали за възпалителни процеси. Пациентите с пародонтит обикновено имат много високи нива на бактерии в кръвта и тялото им е постоянно в състояние на защита и с отслабен имунитет.

През какви етапи протича пародонтитът?

Първи етап – гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което се проявява като първи и по-лек етап на прехода към пародонтит. През този етап все още е възможно пародонтитът да бъде избегнат, като се предпише провеждането и спазването на стриктна хигиена на устната кухина напациента и след редовни консултации с дентален лекар се провежда и съответното подходящо лечение.

Втори етап или втора степен на възпаление – пародонтит

Задълбочаването на възпалителните процеси и проявата на признаците сигнализиращи за преминаване към по-сериозна фаза на възпаление определяна вече като пародонтит са най-общо следните:

 • кървене на венците при четкане на зъбите
 • усещане за нестабилност и болки при хранене
 • свръхчуствителност на зъбите
 • рецидивиращи инфекции на венците в областта около зъбите

Този етап се характеризира с отдръпване на венците и същевременно с образуването на пародонтални джобове между зъба и костта.Те са резултат от натрупването на зъбна плака (бактерии) в това пространство.

През този етап все още е възможно да се лекуват пародонталните джобове, за да се забави бързото развитие на пародонтита. Прави се дълбоко почистване на кореновите повърхности на зъбите и на меките тъкани около тях и може да се приложи плазмотерапия с i-PRF метод, с който клиника Дентатайм разполага. Така се тушират симптомите на възпаление – кървене, болка и подвижност на зъбите.

Трети етап – напреднал пародонтит

Ако заболяването не е лекувано по подходящ начин съответнов етапи 1 и 2, възпалението и уврежданията на тъканите прогресират и се изразяват като напреднал, тежък или дълбок пародонтит. Тук вече се наблюдава значително отдръпване на венците, сериозни инфекции, разклащане и загуба на зъбите.

Как се лекува пародонтит?

Успехът на лечение на пародонтита зависи до голяма степен от етапа, до който е достигнал възпалителният процес. При етапи 1 и 2 се прилага почистване на зъбите, хирургично лечение, шиниране и PRF-терапия.

В последния, напреднал етап, когато тъканите вече са безвъзвратно променени, единственото решение е екстракцията на засегнатите зъби и заместването им с титаниеви импланти. На този етап на напреднало развитие на пародонтита, при около 80%  от пациентите много често има и голяма загуба на кост. В такива случаи има две решения:

 • С двучастови импланти, което включва костна аугментация и поставяне на имплантите. Недостатъкът тук обаче е, че това представлява дълго като продължителност във времето и скъпо лечение.
 • С едночастови, Базални импланти, които са с гладка полирана повърхност със специално покритие. Незабавното им шиниране позволява на пациентите в рамките на 3 до 5 дни да имат стабилни метало-керамични мостови конструкции върху имплантите. Важно е да отбележим също, че именно гладката полирана повърхност на базалните импланти със специалнопокритие No-Itis® не позволява задържането на бактериите, причиняващи пародонтита, като по този начин се осигурява дългосрочно и ефективно решение при заместването на зъбите, загубени поради напреднал стадий на пародонтит.

В заключение следва да обобщим, че именно Базалната имплантология предлага най-бързото, съвременно, ефикасно и дългосрочно решение за лечение при пациенти достигнали трети, напреднал етап на пародонтит. Индивидуален план за лечение се изготвя за всеки пациент след консултация с дентален лекар хирург иназначаването на необходимите клинични и рентгенови изследвания.

Д-р Радослав Симеонов

Главен лекар на клиника Дентатайм

 

***

Повече за предимствата на Базалните импланти може да прочетете и в свързаните статии в сайта на следните линкове:

Базални импланти с имедиатно натоварване – импланти с корони за 3 дни

7 мита за зъбните импланти

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за вашата нова усмивка!