ЗА ИМПЛАНТИТЕ

Денталната имплантология е нов дял от стоматологията, при който чрез поставянето на зъбни титаниеви импланти в костта се възстановява липсата на един или няколко зъба, както и на цели обеззъбени челюсти. В клиника Дентатайм сме сертифицирани за работа с най-съвременните и качествени системи за денталните импланти, произведени в Швейцария, Германия и САЩ с успеваемост от 99 %. Материалът, от който са изработени имплантите представлява биологично съвместима титаниева сплав – медицински титан. Функцията на импланта е да замести зъбния корен и да създаде опора за поставянето на корона, мост или конструкция на цяла протеза. Конструкциите над имплантите могат да бъдат снемаеми или фиксирани. Имплантът възпроизвежда всички важни (основни) функции  на естествения зъб и провежда дъвкателните сили  директно в костта подобно на зъбния корен.

За разлика от поставянето на мост, при който се изпиляват зъбите, а костта под моста продължава да се топи (резорбира) и след време може да доведе до загубата на изпилените зъби, денталните импланти са най-модерното и ефективно решение, което ограничава загубата на кост, произтичаща от липсата на зъб.

ПРЕДИМСТВА НА ИМПЛАНТИТЕ

 • осигуряват дългосрочно решение на проблема с липсващите зъби
 • предотвратяват опасността от загубата на кост
 • помагат за запазване на естествените зъби в съседство на дефекта (без изпиляване)
 • не влияят на говора, за разлика от протезите
 • не отнемат удоволствието от храната
 • дават ново самочувствие и увереност

ВИДОВЕ ИМПЛАНТИ

Най-общо имплантите се разделят на базални и класически:

 • Базални (имедиатни) : BCS и KOS едночастови титаниеви импланти са изработени от високоустойчива на фрактуриране, биосъвместима титанова сплав Ti6AL4V ELI, известна като “Клас 5”. Отличава се с превъзходни механични и химични свойства, много устойчива на корозия, осигуряваща 25% по-висока стабилност от чистия титан. Покрити са с иновативна за денталната имплантология No-Itis® защита, която държи бактериите на разстояние и предпазва от пери-имплантит. Базалните импланти представляват изкуствен титаниев корен, поставен в дълбоките (базални) части на костта, върху които се закрепват коронки или мостове.Имедиатните(от английски-immediate-незабавен)импланти могат да се натоварват веднага-в рамките на 3-5 дни,т.е да се поставят коронки ,с които пациентите да се хранят. Прилагат се при пациенти с голяма резорбция (стопяване) на костта и при заместване на липсващи зъби на цели челюсти.
 • Класически: двучастови титаниеви импланти, които представляват изкуствен титаниев корен, поставен в средата на костта, върху който се закрепват коронки или мостове. Прилагат се при заместване на един или група липсващи зъби.

Изборът им зависи от конкретния клиничен случай като се взима предвид броят на липсващите зъби и позицията им, както и от количеството на съществуващата кост (Сравнителна таблица).

All-on-4® решение

Дори в краен стадий на обеззъбяване и липса на кост, екипът на клиника Дентатайм предлага имплантологично решение – фиксирана конструкция само върху 4 импланта All-on-4. Тя се препоръчва и при пациенти с противопоказания за костна аугемнтация (добавяне на кост) или с остеопороза и/или диабет. Повече за решенията, базирани на 4 импланта може да прочетете в блога ни.

КАК РАБОТИМ В ДЕНТАТАЙМ

Протоколът за работа на нашия имплантолог д-р Р. Симеонов включва следните етапи:

Преглед и консултация – лечението започва с цялостен преглед и разглеждане на вашите  рентгенографии или 3D (компютърна томография)

Вие получавате персонална задълбочена консултация, в която детайлно дискутираме различните възможности за лечение.

Подробен план на лечение  – в този етап д-р Р.Симеонов планира позициите на имплантите и ще ви представи индивидуалния план за лечение, включително  и цената на лечението.

Лечение – в зависимост от вида на имплантите за Вашия клиничен случай, които са подбрани и съгласувани в етапа на планиране на лечението, то може да протече за 5 дни- с имедиатни импланти или за около 2 до 4 месеца  до окончателното придобиване на пълна функционалност, т.е. дъвкателна способност. (Сравнителна таблица)

КАКВА ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА Е НЕОБХОДИМА

 • Рентгеново изследване
 • Предоперативно медикаментозно лечение (ако се налага)
 • Почистване на зъбен камък и плака
 • Овладяване на инфекцията на венците

Сравнителна таблица

 

.
Какво представлява?
Базални -имедиатни
Базалните едночастови титаниеви импланти BCS, KOS
представляват изкуствен титаниев корен, поставен в дълбоките (базални) части на костта,
върху които се закрепват коронки или мостове.
Класически
Двучастовите класически титаниеви импланти
представляват изкуствен титаниев корен, поставен в средата на костта, върху който се закрепват коронки или мостове.
Какво решение предлагаме?
Базални -имедиатни
Прилага се в следните случаи: При пациенти с голяма резорбция (стопяване) на костта; При заместване на липсващи зъби на цели челюстиБазалните-имедиатни импланти се характеризират с незабавна функция – пациентът получава зъби за 3-5 дни .
Класически
Прилагат се при заместване на един или група липсващи зъби.
Как протича лечението?
Базални -имедиатни
Лечението протича в 3 етапа за 5 дни:

1. Имплантът се поставя с хирургична интервенция веднага след изваждането на съществуващи зъби (ако се налага екстракция) и взимане на отпечатък

2. Извършва се проба на метална конструкция върху имплантите

3. Циментират се короните

Класически
Лечението протича на 3 до 4 етапа в продължение на 2 до 4 месеца:

1. Хирургична интервенция – поставяне на имланта. В този етап се включва и изваждането (екстракция) на съществуващи зъби, ако се налага.

Следва период на остеоинтеграция (имплантът става част от костта) за 2-4 месеца.
2. Разкриване на импланта и поставяне гингиформер, който оформя венеца около импланта (този етап може да се включи в етап 1, в случайте,когато има екстракция и непосредствено поставяне на имплант).

3. Взимане на отпечатък

4. Поставяне на коронката

Трябва ли някаква предварителна подготовка?
Базални -имедиатни
Рентгеново изследване Предоперативно медикаментозно лечение (при необходимост)
Класически
Рентгеново изследване Предоперативно медикаментозно лечение (ако се налага) Почистване на зъбен камък и плака Овладяване на инфекцията на венците (ако се налага
Колко време отнема?
Базални -имедиатни
3 до 5 дни
Класически
3 до 4 месеца за горна челюст и
2 до 3 месеца за долна челюст
Цена на имплант (без коронка)
Базални -имедиатни
600 лв – 650 лв
Класически
800 лв -850 лв

Качествено лечение без болка, професионален екип и модерно високотехнологично дентално оборудване

Свържете се с нас на телефон: (+359) 892 600 602