Д-р Радослав Симеонов за предимствата на снемаемата, фиксирана протеза върху 4 импланта тип All-on-4

Д-р Радослав Симеонов, Главен лекар в клиника Дентатайм,  водещ имплантолог и хирург, разказва за една от най-съвременните имплантологични техники при загуба на зъб или цяло съзъбие базирана на 4 импланта.

 

Какво представлява снемаемата протеза, фиксирана върху 4 импланта тип All-on-4?

Протезата, фиксирана (закопчана) върху 4  зъбни импланта е метод за закрепване на подвижни плакови зъбни протези върху импланти. Тези зъбни импланти се поставят по специфичен начин в костта на долната или горната челюст. Това позволява на пациенти с вече направени протези или при напълно и частично обеззъбени пациенти, да се хранят напълно нормално, без движения на протезата в устата, като говорът и естетиката се подобряват в значителна степен. Този метод за фиксиране (задържане) на протезата върху 4 импланта, в сравнение с имплантите за незабавно натоварване (базални импланти с металокерамични конструкции) представлява бюджетно решение, но също има дълготраен характер.

При този метод се поставят швейцарски импланти IHDEс лок-система (заключваща система) във фронталните части на челюстта и върху тях се закрепва протезата. Тази зъбна протеза може да се сваля от пациента и да се почиства, като в същото време при хранене тя стои стабилно в устата.

Какво решение предлагаме в Дентатайм по този метод?

В клиника Дентатайм работим с швейцарски импланти IHDE. Методът се прилага успешно при заместване на липсващи зъби на цели челюсти с подвижни конструкции (тип зъбна протеза) и е подходящ за пациенти:

 • Които имат вече изработени тотални протези;
 • На които предстои тотално обеззъбяване;
 • Имат голяма резорбция (стопяване) на костта.

Как протича лечението?

Лечението протича в 1 етап със следните стъпки:

 1. Изработка на зъбна протеза (ако няма такава) при обеззъбена челюст в рамките на 7 до 10 дни.
 2. Поставяне на четири зъбни импланта в дълбоките фронтални части на костта, в комплект със заключващите се системи в протезата и артикулиране на захапката. Това може да стане с едно посещение в клиниката в рамките 2-3 часа.

Има ли някакви ограничения за използването на тази система?

Този метод е подходящ за всички пациенти, с изключение на тези, които са диагностицириани с остеопороза и/или приемат Бифосфонати или са  претърпели лъчева терапия.

Какви предимства има поставянето на снемаема конструкция върху 4 импланта?

Тази система също има няколко основни предимства, които я правят предпочитана за нашите пациенти:

 • Кратките срокове за изработка;
 • Пациентът получава фиксирана протеза за 2-3 часа (при пациенти, които имат протеза);
 • Леката хирургична интервенция;
 • Не са необходими временни конструкции;
 • Имплантите са изработени  от модерна титаниева биосъвместима сплав с уникален дизайн, за захващане в дълбоките, кортикални части на костта и за бързо възстановяване на дъвкателната функция.
 • Цена – една протеза с 4 импланта и локатори струва 3 700 лв.

 

 

За пациенти извън София предлагаме специални пакети с организиран престой по време на лечението, разгледайте секция Дентален туризъм тук.

Д-р Радослав Симеонов

11 Юни 2018 г.

 

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте клиника Дентатайм също и във  Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през  контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за вашата нова усмивка!