ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ И ПЕРИИМПЛАНТИТ

Проблеми и недостатъци на двучастовите, класически зъбни импланти

С увеличаването на обема на конвенционалната зъбна имплантология, все повече нарастват предизвикателствата пред пациентите избрали двучастови, класически зъбни импланти, като заместители за липсващи зъби. Разнообразни са и проблемите, с които се сблъскват и имплантолозите по отношение на едно сравнително ново и неприятно заболяване свързано с поставянето на двучастови зъбни импланти – периимплантит.

Според различни международни стоматологични изследвания, през последните години между 10% и 35 % от имплантите в период от 5 до 10 години от поставяне са били засегнати от това заболяване. Това прави и предварителната детайлна консултация преди избор на имплантологично лечение изключително важна, поради факта, че те не са подходящи за всеки един клиничен случай.

Какво представлява периимплантитът?

Периимплантитът представлява необратимо възпалително заболяване на твърдите и меки тъканите обграждащи денталния конвенционален двучастов зъбен имплант. Свързва се с поставянето на двучастови импланти, при пациенти, при които от самото начало не са били налице подходящи условия за добра интеграция между зъбния имплант и костта или са настъпили фактори, пряко свързани с последващата лоша зъбна хигиена, които са довели до усложнения и до това сериозно състояние.

4 основни стадия на периимплантит

Известни са 4 основни стадия на периимплантит в зависимост от дълбочината на костния джоб и размера за загуба на кост около импланта. Периимплантитът се изразява най-вече в костна резорбция-загуба на кост около импланта, намалена остеоинтеграция, оформяне на костни джобове и гнойна секреция.

Началната форма на периимплантит е перимукозит,при който се наблюдава възпаление на венеца, който е зачервен, увеличен и има наличие на секреция. При най-тежката форма на периимплантит може да се стигне дори до загуба на импланта.

Основните рисковите фактори, които могат да доведат до това заболяване са следните:

  • грапава повърхност на двучатовия имплант,която предразполага към задържането на плака и бактерии
  • лоша хигиена след имплантирането
  • пушене при пациенти с импланти
  • предишни пародонтални заболявания
  • бруксизъм
  • лоши контакти между корона и зъби
  • остатъци от цимент около импланта

Лечение на периимплантит

Терапията на периимплантита е изключително сложен процес и се провежда в няколко етапа. Като се вземат предвид различните причини за заболяването, лечението се базира на комбинация от системно приложение на антибиотици и някои хирургически и нехирургически методи. Важно е да се отбележи, че всяко лечение на периимплантит е трудно и успехът и клиничните резултати са несигурни. Най-общо целта е една – да се премахнат бактериите от джоба около импланта. Често се използва химично и механично почистване със специални накрайници за ултразвук или лазер,заглаждане на повърхността на двучастовия имплант и обща антимикробна терапия. От изключителна важност са общото подобряване на хигиенните навици и коригиране на оклузията.

Опасността от периимплантит в никакъв случай не означава, че не трябва да се използват двучастови класически импланти. Важно да отбележим е, че те са подходящи за определен вид пациенти и именно ролята на оптиния имплантолог е ключова, за правилното определяне, извършване и проследяване на избора и цялостния процес на имплантологичното лечение.

Избор на зъбни импланти в клиника Дентатайм

В клиника Дентатайм предлагаме лечение както с двучастови, конвенционални импланти, така и с швейцарски, базални едночастови зъбни импланти, които имат редица предимства по отношение на превенцията на периимплантит при рискови пациенти. Нашият екип отделя изключително внимание на предварителната консултация с пациента ипредоставената ортопантомография (панорамна снимка) по отношение на препоръката за вида на имплантите, които да се използват в имплантологичното лечение. Всички имплантирани пациенти се проследяват в отделните етапи на тяхното лечение.

Вижте повече за видовете зъбни импланти и предлаганите в нашата клиника имплантологични лечения в секция Имплантология.

Д-р Радослав Симеонов

Имплантолог и Главен лекар в клиника Дентатайм

 

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за вашата нова усмивка!