Как се лекуват хъркане и сънна апнея – защо именно денталните лекари имат решение?

Екипът на клиника Дентатайм предлага ефективно лечение на проблемите свързани с хъркане и сънна апнея с помощта на апарата Silensor-sl на немската фирма ERKODENT

На много от нас се е случвало да се будим сутрин с главоболие, със сухота в устата и недоспали, а през деня трудно да се концентрираме, с усещане за постоянна умора. Това са само част от симптомите на хъркането и сънната апнея. Според последни изследвания, този проблем засяга близо половината от мъжете и една трета от жените в Европа, като средната възраст намалява през последните години. За съжаление, повече от 80% от случаите остават недиагностицирани.

Хъркането и по-тежкото състояние известно като сънна апнея, могат да доведат до усложнения като постоянна дневна умора, хипертония, риск от инсулт, диабет тип 2, метаболитен синдром и други. Този вече социален проблем е още по-актуален и поради факта, че хората, които живеят сами не знаят, че хъркат или спират да дишат по време на сън, а тези които имат половинки, влошават качеството на съня и на своите партньори в живота.

Какво всъщност представлява хъркането?

Когато човек спи, всички мускули в тялото се отпускат, включително и мускулатурата в мекото небце, гърлото и езика. В случай, че релаксацията е прекалено силна, се получава стесняване на дихателните пътища и завихряне на въздушната струя, което води до вибриране на отпуснатите мускули и издаване на неприятните звуци. Издаваният шум дори може да достигне до невероятните 90 децибела при едва 40 децибела характерни за нормалния говор.

Кои са факторите, причиняващи хъркането?

Сред най-честите причинители на хъркането са:

 • физиологични проблеми в носа и гърлото;
 • тютюнопушене и алкохол;
 • наднормено тегло;
 • менопауза;
 • алергии;
 • медикаменти (най-вече, но не само успокоителни);
 • наследствена предразположеност и др.

Какво представлява диагнозата Сънна апнея ?

Това е сериозно сънно нарушение, при което дишането периодично спира. Цялостното прекъсване на дихателните движения се характеризира като сънна апнея, а силно ограниченото дишане (над 50%) представлява хипопнея.

В тези случаи, релаксираните мускули се отпускат, забавят дишането и може да се появи хъркане. След това въздушният поток се блокира и дишането спира или силно намалява. Кислородът в кръвта се понижава, ритъмът на сърцето се забавя и тялото започва да страда от липсата на свеж приток на въздух. Спящият се задъхва силно и сънят бива нарушен. След това дишането се възстановява за известно време до появата на следващия пристъп. Тези цикли на състоянието се повтарят многократно през нощта и могат да бъдат с продължителност от 5 до 20 секунди или повече.

Симптомите на сънна апнея най-често включват:

 • повишена умора и отпадналост през деня;
 • шумно хъркане; рязко събуждане и задух;
 • къса продължителност на съня;
 • сутрешни главоболия;
 • неконтролирано покачване на кръвното налягане.

Сънната апнея възпрепятства не само съня, но и правилното функциониране на организма, допринасяйки за промени в метаболизма, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, отпадналост, влошаване на състоянието на черния дроб.

Какво лечение се предлага при хъркане и сънна апнея?

Често хората се изненадват от факта, че именно Денталният лекар е човекът, който може да ви помогне да се справите с тези проблеми. Без оперативни намеси, без щипки в носа, в клиника Дентатайм предлагаме изработване на индивидуални апарати за лечение – Silensor sl.

Апаратът против хъркане и апнея Silensor sl е изработен с материали на немската фирма ERKODENT и се състои от две прозрачни шини – едната за горната челюст и втората – за долната челюст. Шините са свързани помежду си с шарнирна пластинка, която премества долната челюст в предна позиция, поддържайки въздушните пътища отворени и благоприятства за спокоен сън. Апаратът, за разлика от други решения, позволява движения на ставата и челюстта, но ги предпазва от връщане в първоначално положение.

За изработването на шините се използва индивидуален отпечатък на пациента. Те са компактни, удобни и не пречат на дишането. Носят се само и единствено по време на сън.

Какви подобрения се наблюдават?

Клиничните тестове показват, че изнасянето напред на долната челюст намалява хъркането до 90% и може да намали индекса на апнея до 50%.

Как протича процедурата?

Тя е кратка и бърза – преглед в клиниката, при който се взима индивидуален отпечатък на пациента. Изработването на апарата отнема около седмица. Вашият час за преглед при нас може да запазите тук или на телефон (+359) 892 600 602.

Екипът на дентална клиника Дентатайм

***

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Заповядайте в Дентатайм за вашата нова усмивка!