Лечение с неподвижни металокерамични мостове фиксирани върху импланти

Д-р Радослав Симеонов, имплантолог и Главен лекар в специализираната клиника за базални импланти Дентатайм, разглежда различните клинични случаи, които налагат поставянето на зъбни импланти с металокерамични мостове или корони фиксирани върху тях. Този тип лечение представлява протезиране върхи импланти и е възможно да се прилага, както при възрастни, така и при млади хора, страдащи от пародонтит (заболяване на венците и зъбодържащите тъкани).

Вижте в статията също и кои са най-често срещаните пациентски случаи, за които постоянната зъбна металокерамична конструкция върху импланти представлява и най-съвременната естетична и функционална алтернатива.

Разлика между зъбна протеза и зъбни импланти с постоянна конструкция (мостове)

Протетичното лечение с плакова пластмасова протеза (обикновена зъбна протеза) се явява най-старото решение за възстановяване на частично или тотално обеззъбени участъци. Като масова и вече остаряла практика в денталната медицина, традиционната пластмасова зъбна протеза носи редица негативни последици при използването й. Като започнем например, от трудностите свързани с подвижността на протезата при хранене и стигнем до дискомфортът, който е причинен от наличието на пластмаса в областта на небцето, както и последващите дефекти в говора и липсата на вкусови усещания. Тя се свързва и с редица естетични проблеми, като например ограничения в избора на форма, цвят и големина на бъдещите зъби в протезата, които са предварително, фабрично изработени.

С напредването на денталната наука и практика, в последните години се наложи ново решение, което можем да наречем и най-модерното и съвременно в зъбното протезиране – постоянна, фиксирана зъбна протезна металокерамчина конструкция върху импланти.

Зъбните импланти са подходящи както за млади, така и за възрастни хора

Случаите на хора с частично или тотално обеззъбяване са доста разпространени и не са непременно свързани с напредването на възрастта. Модерното и експресно лечение с базални импланти е подходящо за хора от всички възрасти, поради особеностите на имплантологичната система, която позволява поставянето на импланти и при значително редуцирана (стопена) челюстна кост. Постоянните зъбни мостове върху зъбни импланти са едни от най-често търсените протетични решения, както за възрастни, така и за млади хора.

Постоянна металокерамична зъбна конструкция, фиксирана върху зъбни импланти

Обикновено продължителните или неподходящо проведени процедури по „спасяване” на зъби с неблагоприятна прогноза по отношение на престоя на тези зъби в устата на пациента. Типичен такъв пример изпиляването на зъбите, “обличане” на подвижни зъби в коронки и мостове, изграждане на зъби с щифт и др., които водят постепенно до износване и разклащане на зъбите, които след време подлежат на екстракция. Най-често при мен идват пациенти, които обикновено са с проблеми свързани с частични протези, които са снемаеми и зъбите са вече силно увредени или разклатени от куките на протезата, както и такива, на които им е било отказали лечение с импланти, поради голямата атрофия на костта настъпила в областта на липсващите зъби. Тези хора търсят решение с фиксирана, постоянна зъбна конструкция и тогава само поставянето на зъбни импланти може да помогне.

Все по-често ми се налага да работя и с млади хора, на които вече са правени металокерамични конструкции върху зъби. Рано или късно обаче, тези конструкции се провалят, поради една или друга причина и тогава единственото решение отново се явява  поставянето на зъбни импланти с корони.

Кога се налага поставяне на базални зъбни импланти с постоянни конструкции

При нас, в клиника Дентатайм, също много често идват и млади пациенти, които имат остри възпалителни процеси на пародонта, силни болки, страдат от липса на кост или процеси на стопяване на костта или пък са претърпели сериозна травма, довела до загуба на цели групи зъби. Не са малко и случаите с пациенти, на които им е предлагано да им се извадят всички зъби, защото имат проблеми с пародонта с последващо лечение с плакови пластмасови протези. В тези случаи отново най-доброто решение, което предлагаме в клиника Дентатайм са съвременните постоянни зъбни протези фиксирани върху импланти. Тези импланти могат да бъдат двучастови (конвенционални) или кортикални, базални импланти. Модерното зъбно протезиране с базални импланти е подходящо за хора от всички възрасти, поради особеностите на имплантологичната система, която позволява поставянето на импланти и при значително редуцирана (стопена) челюстна кост.

Голяма загуба на кост и базални импланти с имедиатно натоварване

Един от най-типичните случаи на пациенти, които идват за лечение в нашата специализирана клиника за базална имплантология Дентатайм, са хората с голяма загуба на кост. В тези случаи поставянето на двучастови импланти изисква провеждането на допълнителни хирургични интервенции за добавяне на кост, които са скъпи и отнемат много време. По време на междинния период преди завършване на имплантирането (до 6 месеца), пациентите трябва да носят или подвижни временнипротези или неподвижни пластмасови, също временни конструкции. Понякога дори остават без зъби до завършване на всички процедури.

Лечението, което в клиника Дентатайм препоръчваме именно при загуба на кост и липсата на зъби са базалните импланти. Тяхното предимство е, че се поставят веднага след екстракцията на зъбите и върху така поставените импланти в рамките на 3 до 5 дни се фиксират металкорамични мостове. Друго важно предимство на базалните импланти, което ги прави предпочитани пред конвенционалните е тяхната гладка повърхност със специалното No-itis покритие, което предпазва от развитието на възпалителни процеси на меките тъкани и костта около импланта (перимукозит и периимплантит).

Чести случаи от клиничната практика

В нашата клинична практика имаме много случаи на изцяло възстановени пациенти след претърпяни сериозни инциденти и травми в областта на съзъбието. Един от тези пациенти е млад мъж, който след загуба на зъби в следтсвие на катастрофа, беше направил неуспешен опит за лечение, чрезскъпи процедури за костна аугментация и повдигане на синуса с поставянето на импланти. След прегледи в няколко клиники, той беше рефериран към нас в Дентатайм и решението, което ние предложихме беше зъбни металокерамични мостове, постоянно фиксирани върху базални(кортикални) импланти на горна и долна челюст.  Предимствата на тази зъбна протеза в такъв случай са безспорни – пациентът постигна пълно възстановяване на двустранната симетрична дъвкателна функция, а с това се възстанови изцяло и говорната функцията. По отношение на естетикага също – металокерамичната конструкция позволява короните да се индивидуализират по форма и цвят, големина и профил на зъбите.

Зъбни импланти и диабет

Друга, много важна група пациенти, които също се лекуват успешно в нашата специализирана клиника за базални импланти са хората, които са диагностицирани с диабет (I или II тип). Един такъв типичен случай, който лекувахме е на диабетноболен мъж на средна възраст, който поради заболяването си няма достатъчно обем кост за поставяне на класически импланти и след няколко консултации с колеги лекари по дентална медицина е бил насочен към лечение с плакови протези и металокерамични мостове върху зъби. Само след година и половина всички останали зъби в устата на пациента се бяха разклатили до такава степен, че той изпитваше болки при хранене, имаше трудности с оралната хигиена, кървене на венците и постоянен дискомфорт. По време на проведена  консултация при мен, пациентът сподели желанието си за постоянна, циментирана конструкция вместо подвижни частични или цели пластмасови протези, както и за цялостно решение на проблемите със съществуващите зъби в устата му.

Проведената подробна анамнеза установи, че пациентът е с контролиран диабет и макар да е подложен на лечение с инсулин, 3D-ретгенологичните изследвания потвърдиха липсата на кост в горна и долна челюст, както и наличието на възпалителни процеси около зъбите опори на металокерамичните мостове. Взехме решение да екстрахираме (да извадим) зъбите и да поставим базални импланти на горна и долна челюст и циментиращи металокерамични конструкции за цялостна рехабилитация на дъвкателния апарат. Операцията бе проведена под будна седация  и в рамките само на 5 дни пациентът получи своите нови зъби. 

Заключение

В заключение трябва да кажем, че успешно и съвременно решение при липса на зъби са зъбните импланти и постоянните зъбни протези, фиксирани върху тях. Има и възможност и за поставяне на снемаеми протези фиксирани върху импланти, но те имат по-строги индикации и са  по-скоро бюджетно решение в сравнение с металокерамичните конструкции върху базални импланти.

Д-р Радослав Симеонов

Главен лекар и хирург в клиника Дентатайм