7 мита за зъбните импланти

Преди да предприемат имплантологично решение, много пациенти често се консултират с близки и познати, четат различни материали и ниминуемо се сблъскват с някои противоречиви, дори погрешни твърдения свързани с поставянето на зъбни импланти. Д-р Радослав Симеонов, водещ имплантолог и хирург и Главен лекар в клиника Дентатайм, споделя 7- те най-разпространени мита свързани със заместването на липсващи зъби, както и някои най-често срещани неточни факти:

 

Мит#1 Поставянето на имплант е болезнено

Когато чуят думата операция, много пациенти се страхуват и си представят ужасни картини. Важно е да се знае, че поставянето на имплант НЕ причинява болка! Независимо дали ще се поставят един или повече импланти, манипулацията се извършва под местна анестезия и няма никаква болка.

Мит#2 Операцията трае дълго

Много често продължителността на операцията е по-кратка от ваденето на зъб или изработката на пломба. Разбира се,това зависи и от броя на имплантите, които ще се поставят, както и от сложността на конкректния случай.

Мит#3 Имплантирането е рисковано

За опровергаването на това твърдение, тук ще дадем малко статистика и интересни факти – само в САЩ още през 2006 година 8 000 000 души са получили дентални импланти със  средна успеваемост между 96% и 98,5%. Всяка година, приблизително 3 милиона нови пациенти получават импланти и това число се увеличава средно с по 500 000 за всяка следваща година. Данните са на Америкаската Академия по Имплантогична Стоматология.

Мит#4 Това е нова и непозната технология

Идеята за заместването на зъб и поставянето на нов такъв в костта е позната от преди повече от 2000 години.Съществуват много доказателства за такива ранни опити с поставянето на бамбукови пръчици в костта в Древен Китай, също и за изработка на зъб от слонова кост, дърво и други. Развитието на съвременната дентална имплантология започва в началото на 50-те години на 20-ти век и се свързва с името на шведския ортопед проф.Бранемарк, като оттогава започва да се развива с много бързи темпове.

Мит#5 Вкостяването отнема твърде дълго време

За двучастовите импланти обикновено този срок е между 2-3 до 6 месеца в зависимост от качеството на костта и мястото на поставяне на импланта, след което върху импланта може да се постави постоянната  коронка и пациентът да се храни нормално.

При базалните импланти, поставянето на коронките е в рамките на 3 дни след  това на имплантите, тъй като тези импланти се захващат бикортикално и натоварването им е възможно на по-ранен етап.

И при двете системи е възможно ваденето на зъба (корена) и поставянето на импланта да станат по време на едно и също посещение в клиниката!

Мит#6 Имплантът е по-скъп от моста

В повечето случаи цената е много близка, като се сравни цената на имплант с коронка и изработката на мост върху два зъба, съседни на липсващия, ендодонското лечение на тези два зъба и вида на короните на моста. В дългосрочен план мостът не е добро решение. При мостовете се изпиляват други зъби, а колкото е по-голям е мостът, толкова по-бързо тези зъби се разклащат, костта под моста много бързо губи своя обем и в крайна сметка следващият вариант за лечение е по-скъп и по-сложен.

Мит#7 Възрастните хора не са подходящи за имплантиране

Поставянето на имплант се определя в голяма степен от състоянието на костта. Съвременните имплантолгични системи предлагат много възможности  за поставяне на имплант дори и при малък обем на кост. В моята практика имам пациенти във възрастов диапазон от 73 до 85 години с поставени импланти на вече повече от 6 години.

Когато на пациентите им се наложи да изберат имплантологично лечение, винаги е важно решението да е взето информирано на базата на качествени и надеждни източници. В клиника Дентатайм винаги се стремим да дадем пълна и максимално точна и подробна информация, както и консултация по отношение на това какво представляват имплантите и как протича лечението.

Повече за базалните зъбни импланти може да прочетете и в свързаните статии тук и тук.

Д-р Радослав Симеонов

Хирург и имплантолог

Главен лекар на клиника на Дентатайм

***

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за вашата нова усмивка!