Аугментиране на венец, пародонтоза и зъбни импланти

Д-р Радослав Симеонов, собственик и главен лекар на клиника Дентатайм даде специално интервю през февруари 2024 г., за 24 часа по темата свързана с възстановяването със зъбни импланти при тежък пародонтит (пародонтоза).

Специално за медията, един от най-известните имплантолози в София и България, разказа за личния си опит с предизвикателствата, които се срещат сред отделните пациенти и за възможностите за възстановяване със зъбни импланти, при загуба на зъби вследствие на заболяването.

За читателите на нашия блог публикуваме пълния текст на интервюто, което можете също да прочетете на следния линк в 24часа:

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/17195362

Най-добрият имплантолог

Пародонтоза, аугментиране на венец и зъбни импланти-каква е връзката? 

 

Разговор с имплантолога д-р Радослав Симеонов за едно от най-разпространените зъбни заболявания – пародонтит (пародонтоза). 

 

  • Д-р Радослав Симеонов е един от водещите имплантолози в България с над 20 години професионален опит в Имплантологията и Оралната хирургия.
  • Собственик е и главен лекар на Дентатайм – клиника за зъбни импланти, естетика и кореново лечение в София.
  • Как пародонтитът (пародонтозата) в напреднала фаза на заболяването, може да доведе до неминуема загуба на зъби и какви са възможностите за тяхното възстановяване със зъбни импланти, вижте в интервюто.

Д-р Симеонов, как възниква пародонтитът (пародонтозата) и кога се стига до загуба на зъби?

Пародонтит и пародонтоза са едно и също възпалително заболяване, възникващо най-общо вследствие на гингивит (по-леката форма на възпаление на венците). Гингивитът често е напълно лечим и обратим, за разлика от пародонтозата, при която се засягат всички тъкани около зъба, включително костта около корена и съединителната тъкан, която свързва кореновата повърхност с костта. 

Когато пародонтитът не бъде диагностициран и лекуван навреме, той прогресира бързо и навлиза в т.нар. крайна или напреднала фаза, при която уврежда трайно тъканите. Зъбите стават подвижни, разклащат се и в крайна сметка се стига до тяхната загуба, или принудителна екстракция на засегнатите зъби. 

Няколко са причините, които по принцип биха могли да доведат до загуба на зъби – неправилно проведено ендодонтско лечение (лекуване на кореновите канали), възпалителни процеси, засягащи пародонта (зъбодържащия апарат, който включва периодонциум, корена на зъба и костта около този корен),  кариес и неговите усложнения, травма и други. Една от най-често срещаните причини обаче, както в България, така и в редица други държави в Европа и по света, е именно заболяването на пародонта – пародонтит (пародонтоза), и то в неговата вече напреднала фаза. 

С кои групи пациенти се свързва най-често пародонтозата?

Проблемът засяга всички възрастови групи, включително и млади хора. Обикновено при тази група пациенти има наследствена предразположеност, лоша орална хигиена, ортодонтски проблеми, усложнения на кариеса и редица вредни фактори влияещи върху пародонта на зъбите. 

Най-честите причини за възникване на пародонтита като заболяване при пациентите, могат да бъдат натрупване на зъбна плака и на зъбен камък, лоша устна хигиена, тютюнопушене, диабет, прием на определени лекарства, наследствени заболявания, напредналата възраст също е фактор. 

Никой не е застрахован от възпаление на венците. Ключова роля тук играят навиците на всеки един човек по отношение на индивидуалната му оралната хигиена и култура на профилактика. В тяхно отсъствие, няма как да не се стигне до прогресиране на пародонтозата и разрастване на възпалението до разклащане на зъбите. Открито навреме, заболяването в повечето случаи може да бъде овладяно и лекувано в ранните си етапи с поддържаща терапия.

Каква е симптоматиката на заболяването и за какво трябва да внимават пациентите?

Пародонтитът притежава и характерна симптоматика, която не трябва да бъде пренебрегвана. Основните симптоми и последици от развиващ се пародонтит, които настъпват при пациентите, се характеризират с кървене и болка във венците и устата като цяло, трудности и болка при хранене, загуба на кост, свръхчувствителност на зъбите и тяхната последваща подвижност и разклащане. 

Освен до инфекции и загуба на зъби, нелекуваният навреме пародонтит може да доведе и до други рискове за организма и цялостното здравословно състояние на пациента. Възпалението може да увеличи риска от болести на сърдечно-съдовата система, да създаде предпоставки за редица белодробни инфекции, както и да засегна имунната система на пациента. 

Какви са възможностите за бързо и трайно възстановяване на липсващите зъби вследствие на пародонтоза?

Най-добрата възможност за възстановяване на цели челюсти, отделни зъбни сегменти и дори на един единствен зъб, която съвременната дентална медицина може да предложи е поставянето на зъбни импланти. Те представляват изкуствени титаниеви корени, върху които се поставя надграждаща конструкция (корона, металокерамичен мост) и възпроизвеждат напълно функциите и естетиката на естествените зъби. Това е доказано най-доброто и най-дълготрайно решение.

На всеки пациент ли могат да се поставят зъбни импланти?

Най-важният фактор тук, който определя дали при един пациент загубил зъби, може да се извърши възстановяване със зъбни импланти, е наличието, или съответно липсата на кост на мястото на имплантирането, ако няма разбира се контраиндикации  за извършването на хирургични интервенции в устата – най-често това са определени лекарства, които са свързани с метаболизма на костта. След този анализ се пристъпва към избор на една от двете и най-разпространени системи за заместване със зъбни импланти  –  двучастови зъбни импланти (класически, конвенционални) или едночастови (базални, бързи) зъбни импланти с незабавно натоварване.  

Основните разлики в двете системи идват от конструкцията и вида на самите импланти, инвазивните техники за поставянето им, както и общото времетраене на отделните етапи за пълното възстановяване на функциите и естетиката.

Кои системи зъбни импланти се използват при заместване вследствие на пародонтоза?

Могат да  се използват и двете, но при пациенти с тежко заболяване на венците, каквото е пародонтит (пародонтозата,) възстановяването с конвенционални (двучастови и с грапава повърхност) зъбни импланти понякога може да бъде неуспешно. Това се свързва основно с наличието на по-висок риск от инфекции на меките тъкани около имплантите, което пък от своя страна може да доведе до последващ периимплантит (възпаление на тъканите около импланта ) и да завърши със загуба на конвенционалните импланти. 

При избора на имплантологична система за този тип пациенти много внимателно трябва да се направи анализ на състоянието на костта и да се оценят възможните бъдещи рискове. Съществува, макар и изключително малък процент от пациенти, при които не може да се извърши лечение със зъбни импланти.

Какви са Вашите лични наблюдения при тотално или частично обеззъбени пациенти в резултат на тежка пародонтоза?

Личният ми и дългогодишен опит с такива пациенти, показва, че системата с едночастови базални импланти (с гладка повърхност) дава много добри резултати. По време на тази процедура се изваждат всички зъби на пациента, които представляват източник на инфекция и се заместват веднага (в същия ден) с импланти с гладка повърхност. Това е важно, защото двете действия се извършват с една единствена операция и не се налага повторно интервениране. По този начин също се пресичат всички възможности за последващи инфекции в имплантираните зони.

С какви предизвикателства се сблъсквате при лечение на напреднал пародонтит?

В редица случаи в моята практика се налага да се провеждат допълнителни хирургични манипулации след екстракцията (изваждането) на зъби, тъй като вследствие на пародонтозата(пародонтит) се засягат както меките тъкани около зъба, така и костта около корена на този зъб. Много е важно имплантологът да има опит в лечението на такива случаи и тук мога да отбележа, че в моята практика използвам протокол, който включва щателно почистване на екстракционната рана и обработка на меките тъкани.

Често срещан проблем при лечението на пациенти с пародонтоза, особено в естетичната зона е липсата  на достатъчен обем венец около зъбите – венечните папили липсват, това са подобни на пирамида участъци от венците, разположени под контактните точки между зъбите. Тази зона е предизвикателство за всеки имплантолог, особено когато се касае за случаи, при които е необходимо заместването на единични липсващи зъби в областта на предните зъби. В моята практика използвам както двучастови, така и едночастови дентални импланти в зависимост от това, в кои зони трябва да се поставят денталните импланти и избора се прави строго индивидуално, след щателен анализ.


Кога се налага добавяне (аугментиране) на венец и какво представлява тази техника?

При лечение с поставяне на зъбни импланти и заместване на всички зъби се прилагат техники за добавяне на меки тъкани, т.е. създаването на допълнителен обем венец. Това включва хирургични техники по добавяне (аугментиране) на венец, който се взима от определени зони в устата на пациента и се добавя там, където е необходимо, за да може да се осигури дългосрочен успех на имплантологичното лечение. 

Може да се използва и т. нар. ПРФ (PRF-PRP), под формата на мембрани или инжекционна техника, за да се възстановят меките и твърди тъкани около имплантите. Този метод се използва в нашата клиника от доста години вече, при всякаква орална хирургия, особено при лечението със зъбни импланти. Протоколът, който използвам при заместването на всички зъби с импланти е съвкупност от различни техники по пластика на венците и обработка на костта, и дава трайни, успешни резултати.

Какво се случва във финалната фаза от възстановяването със зъбни импланти?

След извършването на имплантирането, в рамките на 3 до максимум 5 дни след процедурата, на пациентите се поставят естетични корони върху зъбните импланти и те започват да се хранят нормално на практика веднага. Именно заради това и наричаме тази система за зъбни импланти-лечение с импланти с незабавно натоварване. 

По-различна е от системата с конвенционални импланти, при която цялостното възстановяване протича много по-бавно при установена липса на кост и често отнема около 6 и повече  месеца, защото са необходими хирургични процедури за добавяне на кост на местата, където трябва да се поставят зъбните импланти.

Когато се заместват всички зъби, особено ако се използват кортико-базални зъбни импланти, при които лечението е в рамките на 3 до 5 дни, храненето на пациентите се възстановява веднага. Разбира се, има някои общи препоръки, които се дават за орална хигиена, диета в първите седмици и пациентите се наблюдават от лекуващия дентален лекар. 

Д-р Радослав Симеонов има над 20 години професионален опит като орален хирург и имплантолог. Собственик е и главен лекар на клиника Дентатайм в София, специализирана в комплексно лечение на дентални заболявания с насока имплантология, естетика и кореново лечение на зъбите. В своята дългогодишна практика съчетава внимание, индивидуален подход и висок професионализъм, с които е спечелил доверието на много пациенти от България и от чужбина. В клиниката предлагаме и специален ускорен план за лечение за заети, работещи и пътуващи хора от други градове. 

За контакт: (+359) 892 600 602 и [email protected] или през контактната форма на сайта.