Бруксизъм и зъбни импланти

д-р Радослав Симеонов хирург и имплантолог

Бруксизмът е състояние, което изисква особено вниманиe  при провеждане на лечение с поставяне на зъбни импланти. Какви са връзките между възстановяването със зъбни импланти и зъбната шина за бруксизъм, както и негативните последици от бруксизма, проследява д-р Радослав Симеонов, Главен лекар в клиника за зъбни импланти Дентатайм в София.

 

Какво е бруксизъм?

 

Бруксизмът е клиничното наименование за несъзнателно скърцане (стискане) със зъби, което може да има сериозни последици за нормалното функциониране на дъвкателния апарат. Неконтролираното стискане на зъби става в дълбоката фаза на съня, обикновено без въобще да се усеща, като е възможно скърцането да се появи и през деня.

 

Обичайната сила на човешката захапка е около 500 нютона, стойности близки до тези на хищните животни. Докато зъбите Ви трябва да издържат на силите на захапване и дъвчене, постоянният натиск и триенето от бруксизма могат да увредят както зъбите, така и протезните конструкции, ако има такива.

 

Бруксизъм и поставяне на зъбен имплант или повече зъбни импланти

 

Всяка конвенционална зъбна протеза (т.е. зъбен мост, частична протеза или пълна протеза) е проектирана да замени горните части (коронки) на загубените зъби.

Възстановителната стоматология (лечението със зъбните импланти) e единствената възможност за замяна на корените на липсващите зъби. Като имитират зъбните корени, зъбните импланти позволяват на новите Ви протези да изглеждат, да се  усещат и да функционират като здрави, естествени зъби.

Дългосрочният успех на Вашите импланти зависи обаче, от това колко добре се лекувате и грижите за тях. Възстановяването със зъбните импланти може да претърпи неуспех, не само поради лоша хигиена или поради определени вредни навици, но и при наличието на  бруксизъм.

 

Претоварване на зъбните импланти при бруксизъм

 

Корените на зъбите се простират под венците в челюстната Ви кост, като стабилизират зъбите, за да поемат  натиска. Зъбните импланти са изработени от биосъвместим титан, което позволява на челюстната кост да се свърже трайно с повърхностите им и по този начин  да превърне имплантите в постоянна част от Вашата анатомия.

Процесът е известен като остеоинтеграция и е крайъгълният камък на това, което прави зъбните импланти толкова успешни. По своята същност, обаче това е сложен и деликатен процес и прекомерната сила от бруксизма може да повлияе негативно като доведе до претоварване на костта около зъбните импланти и в крайна сметка да провали имплантологичното лечение.

 

В повечето случаи, когато Вашите естествени зъби са напукани или натрошени, това може да се коригира с минимално инвазивно естетично стоматологично подобрение – обтурации или зъбни коронки и порцеланови фасети.

 

Възстановяванията върху зъбни импланти обикновено са направени от порцелан и не могат да бъдат ремонтирани. Ще се наложи подмяна, ако са повредени от навика Ви да стискате зъби.

 

Челюстната кост, заобикаляща импланта, също може да пострада от непрекъснатото претоварване и прекомерен натиск, саботирайки процеса на остеоинтеграция.

 

Затова е важно навреме да се вземат мерки за овладяване на бруксизма с наличните опциите за неговото лечение.

 

Шина при бруксизъм  и лечение с техники за редуциране на стреса

 

Преди да планирате поставянето на зъбни импланти или на един зъбен имплант, в  клиника Дентатайм ще прегледаме обстойно състоянието на Вашето орално здраве. Ако забележим признаци на бруксизъм, като например специфични увреждания на зъбите, ще Ви препоръчаме конкретно лечение, за да сведете до минимум риска от повреда на зъбните импланти.

Много често обаче, състоянието на зъбите в устата на пациента е такова, че не е възможно да се определи с точност дали е имал такъв вреден навик. Едва при поставянето на имплантите и възстановяването на нормалното дъвчене, вредният навик за стискане на зъби се завръща с пълна сила и пациентите не осъзнават това, докато не се отчупят части от керамичните или циркониевите корони поставени върху имплантите.

В зависимост от естеството и тежестта на навика Ви за бруксизъм, лечението, което нашите дентали лекари ще предложат може да включва една или повече от следните опции:

 

Шина за бруксизъм

 

Шината за бруксизъм представлява персонализиран предпазител за уста, който съхранява Вашите зъби и конструкции от изтриване и счупване, докато спите.

 

Поставяне на ботокс в дъвкателните мускули

 

Това лечение е много популярно напоследък, защото положителните ефекти настъпват незабавно и не се изисква носенето на предпазна шина през нощта. Методът се състои в инжектиране на минимална доза Ботулинов токсин в големия дъвкателен мускул-масетер, като по този начин силата на действие на този мускул намалява с 20-30 процента, което в повечето случаи е достатъчно за прекратяване на негативния ефект от бруксизма върху зъби или импланти .

 

Алайнери (твърди шини) при бруксизъм

 

Алайнерите са вид твърди, прозрачни шини, които помагат да поддържате зъбите перфектно подредени в челюстта си, за да намалите появата на триене. Служат също и при коригиране на неправилно подредени зъби, когато кривите зъби допринасят за проявата на бруксизъм.

 

Бруксизъм и упражнения и техники за справяне със стреса

 

Стресът и тревожността са сред най-честите причинители на бруксизма. Съществуват най-различни техники и упражнения за тяхното управление. Определени леки медикаменти, назначени по лекарско предписание, също могат да спомогнат за облекчаване на стреса и да допринесат за овладяване на скърцането със зъби.

 

Д-р Радослав Симеонов

Хирург и имплантолог

Главен лекар в клиника за зъбни импланти Дентатайм

***

Вижте също и секцията Всичко за зъбните импланти.

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за Вашата нова усмивка!