Invisalign в клиника Дентатайм

Система Invisalign

Invisalign представлява една отнай-модерните и предпочитани естетични системи за лечение на неправилно подредени зъби в съвременната ортодонтия.Осъществява се посредством сет от напълно прозрачни снемаеми шини(алайнери), които се сменят през 1-2 седмици.Всеки комплект алайнери се създава индивидуално за всеки пациент с помощта на модерна 3D технология за зъбни отпечатъци.Алайнерите Invisalign са изработени от уникален висококачествен материал SmartTrack, с помощта на който усмивката се оформя с максимална прецизност за постигане на желаната естетика, удобство и предсказуем резултат.Invisalign е най-развитата в световен мащаб компания за лечение с алайнери с повече от 20-годишен опит, непрекъснати иновации, подобрения и проучвания.

В кои случай ортодонтското лечение със системата Invisalign е подходящо?

Системата Invisalign е ефективна за решаване на голям диапазон деформации, ето някои:

 • Неправилно подредени и струпани зъби – когато няма достатъчно място в челюстта, за да се наредят всички зъби нормално, те може да са в завъртяно положение, да се застъпват, а понякога дори да са издадени много напред или навътре. Струпаните зъби затрудняват правилното почистване на  зъбите с четка и конец и тогава по-лесно се натрупва нежелана плака и се образува зъбен камък. Това са проблеми, които са основна причина за развитие на кариеси и забoлявания на венците и пародонта, които в бъдещ аспект могат да доведат до загуба на зъби.
 • Наличие на дълбока захапка – в случаите, когато горните предни зъби покриват над 1/3 от долните при стискане на зъби, а при някои хора дори горните зъби покриват изцяло долните зъби.Това е проблем, който може да доведе до прекомерното и по-ранното изтриване на зъбите. Това от своя страна, може да породи болки в ставата на долната челюст, като при някои хора захапката е толкова дълбока, че долните предни зъби опират във венеца/небцето зад горните, което го травмира.
 • Наличие на кръстосана (обратна) захапка при предните зъби –наблюдава се в случаите, при които при затваряне на устата (стискане на зъбите) долните предни зъби застават пред горните. Това може да доведе до проблеми с дъвченето и речта, също може да предизвика по-бързо и неправилно износване на зъбите. Може да се появи и отдръпване на венеца и оголване на корените на предните зъби.
 • Наличие на отворена захапка – когато долните и горните зъби не се допират при затварянена устата и между тях остава отстояние. Тогава се наблюдава затруднено дъвчене на храната, такива пациенти са предразположени към възпалителни процеси във венците, множествени кариеси, загуба на зъби, преждевременно износване на темпоро-мандибуларната става.
 • Наличие на разстояния между зъбите – когато между два съседни зъба има повече място, те се наричат диастеми или треми и могат да доведат до образуване на джобове между зъбите и венеца, поради затруднено почистване между зъбите. Това може да предизвика възпалителни процеси във венците, последващо разклащане и загуба на зъбите.

Как протича лечението с Invisalign?

Лечението протича в 3 основни стъпки след посещение при нашия ортодонт в клиника Дентатайм и обхваща експертизата на широк международен екип:Стъпка  1След като ортодонтът извърши преглед и потвърди, че лечението с Invisalign е подходящо за Вас, ще Ви бъдат направени фото и  рентгенови снимки и ще се вземат зъбни отпечатъци.Отпечатъците се сканират в Амстердам, Холандия за да се трансформират във виртуален модел.Тези данни ще бъдат използвани за създаване на 3D дигитален план за лечение за Вашите нужди, който се изготвя в Коста Рика.Седмица по-късно ще получим видео симулация (ClinCheck) на Вашето лечение и ще имате възможност да проследите преместването на зъбите и финалния резултат.Използваният ClinCheck software за създаването на дигиталната симулация е базиран на данните на над 5 милиона излекувани пациенти и дава максимална предсказуемост на протичането на лечението.Стъпка 2Алайнерите се изработват в Мексико и се доставят при нас в клиника Дентатайм.Веднага щом ги получим ще Ви предоставим първите алайнери, които да носите всеки ден по 22 часаи да сменяте у дома-средно на 1-2 седмици.Стъпка 3Следват посещения при нашия ортодонт приблизително на всеки 6-8 седмици, за да се наблюдава и отчита резултата от лечението и получаването на следващите алайнери.След като планът за лечение завърши, ще бъдат необходими ритейнъри, които да поддържат новата Ви усмивка, стандартна процедура след ортодонтско лечение.Ритейнърите се носят за продъжителен период от време с доживотна тенденция.

Какви са основните предимства на Invisalign?

 • Изправянето на зъбите протича незабележимо и самите алайнери са почти невидими.
 • Пациентите могат да проследят на всеки етап прогреса на лечението и да изпитат удовлетворение от промените.
 • Няма хранителни ограничения и не е необходимо да се лишавате от любимата си храна.
 • Няма ограничения по отношение на използването им при спортуване.
 • Хигиената на устната кухина е максимално улеснена, зъбите се почистват както обикновено, защото алайнерите се свалят.

Какво е важно да спазваме при носенето на алайнери Invisalign?

 • Важно е да се носят по 20-22 ч на ден за най-добър резултат.
 • При хранене или пиене на кафе е важно да се свалят, след което зъбите се измиват преди отново да бъдат поставени.
 • Всеки комплект алайнери се носи 1-2 седмици, по препоръка на лекуващия ортодонт.
 • Контролните посещения се планират и извършват на всеки 6-8 седмици.
 • В началото е нормално да се усеща леко напрежение или дискомфорт, които отшумяват през първите дни от носенето.
 • Почистване на алайнерите – всяка вечер е препоръчително да се четкат внимателно с неабразивна (неизбелваща) паста и да се изплакват, за да се запазят чисти и свежи.

Сравнение на Invisalign с други варианти за ортодонтско лечение:

Invisalign Други алайнери Брекети
Lifestyle
Лесно се свалят за хранене и пиене.
Няма спешни посещения за разлепен брекет или дискомфорт от дъга.
Изглед
Почти незабелжими.
Хигиена
Лесно се свалят, зъбната хигиена е улеснена.
Материал
Изработени са от висококачествен SmartTrack материал за по-предвидимо и контролирано преместване.
Комфорт
Всеки алайнер е изработен строго индивидуалноза всеки пациент за максимален комфорт и естетична визия.
Проследяване
Син индикатор за съдействие отчита редовното носене за максимален резултат.

Колко струва цялостното лечение с Invisalign?

Цената на лечението с Invisalign се определя от тежестта на проблема и броя шини, които ще са необходими за корекцията.Точното изчисляване на броя алайнери става при изготвяне на виртуалния лечебен план.Цената е в рамките на 4000 до 7000 лв.