Поставяне на зъбни импланти и най-често задаваните въпроси

Д-р Радослав Симеонов споделя най-често задаваните въпроси и отговори свързани с лечението с различните системите за зъбни импланти, които получава ежедневно в дългогодишната си практика като хирург и имплантолог. Какво най-често вълнува или тревожи пациентите при избора на зъбни импланти, добра клиника и опитен имплантолог и какво искат да знаят за възможностите за бързото и безболезнено възстановяване след поставяне на дентални импланти, вижте в материала.

 

Може ли да се постави зъбен имплант на мястото на липсващия зъб?

Всяка консултация започва с най-важния въпрос, който пациентите задават по отношение на възможностите за възстановяване на загубен един или няколко зъба със зъбни импланти.

Най-важният фактор, който определя отговора на този въпрос е наличието, или съответно липсата на кост на мястото на имплантирането. Ключови като параметри в случая се явяват широчината и височината.

При наличието на кост, поставянето на зъбен имплант може да се приеме като рутинна манипулация, която да се извърши по-бързо дори и от поставянето на обтурация (пломба).

Когато липсва достатъчно налична кост обаче, тогава използваме различни методи-добавяне на кост или подходящ вид имплантологична система,която се използва при малък обем налична кост..

Какви са видовете зъбни импланти, които се използват?

Зъбните импланти  могат да се разделят най-общо на едночастови и двучастови винтови импланти – това са зъбни импланти, които имат резба и се задържат в костта с помощта на винтове и създават плътен контакт между повърхността на импланта и костната тъкан.

В клиника Дентатайм прилагаме два подхода за имплантологично лечение на пациенти,при които липсва кост:

Добавяне на кост и използването на двучастови зъбни импланти

Поради своя специфичен дизайн и форма те изискват по-голям обем кост около импланта.Това предполага добавянето на кост в комбинация с ПРФ (плазма богата на фибрин),като това може да стане заедно с поставянето на зъбния имплант или на отделна хирургична манипулация.

Лечение със зъбни импланти без добавяне на кост

То се извършва с използване на едночастови кортико-базални импланти, които имат гладък дизайн на резбата и не се налагат добавянето на кост. Имплантите се закотвят (навиват) в дълбоките части на костта или т. нар. втори кортикалис, който е с много по- голяма плътност от спонгиозната кост, в която се захващат двучастовите импланти.

Разбира се, всеки един клиничен случай е строго индивидуален и нашият екип предлага персонализирани решения, в зависимост от общото здравословно състояние на пациента, обективната клинична ситуация в устата и редица други фактори, които определят избора на лечебен план и имплантологична система.

Възстановяване след операция за зъбни импланти – има ли болка след поставянето на денталните импланти?

Много пациенти се интересуват преди всичко дали поставянето на зъбните импланти е болезнено. Всяка една процедура по манипулации в нашата клиника, която е свързана с очаквана болка от страна на пациента, се провежда под локална анестезия. По този начин пациентите ни не изпитват никаква болка по време на лечението, извършвано в тяхната уста.

Що се касае до поставянето на всички видове зъбни импланти, винаги работим с локална анестезия ,а в някои случаи използваме и т.нар.“будна седация“.  След операцията, пациентите могат да се справят с евентуално появила се болка (в много редки случаи), с най-често използваните аналгетици (обезболяващи) медикаменти. Не е имало случай в моята близо 25-годишна практика, след оперативна намеса от моя страна, пациентът да не е успял с  прием на минимален брой медикаменти да спре болката.

Бих казал, че възстановяването след хирургичната процедура по поставяне на зъбни импланти в клиника Дентатайм е много бързо и протича леко. Разбира се, този процес е строго индивидуален и зависи от редица фактори, но обратната връзка от големия брой наши пациенти е за спокойно, леко и безпроблемно възстановяване, дори след по-тежки хирургични намеси.

Хранене и диета след поставяне на зъбни импланти?

Въпросът с храненето също се явява едно от най-честите притеснения на пациентите и отговорите тук са изключително индивидуални и персонализирани. Те се определят и мястото на поставяне  на зъбния имплант и от вида на замествания зъб, дали е разположен във фронта или в областта на дъвкателните зъби.
Когато се касае за лечение с единични зъбни импланти, храненето в първите дни е препоръчително да става с диета с по-мека храна. В рамките на максимум до една седмица след интервенцията, пациентите могат да се хранят напълно нормално.

Когато се заместват всички зъби особено ако се използват кортико-базални зъбни импланти, при които лечението е в рамките на 3 до 5 дни, храненето на пациентите се възстановява веднага.

В началото е хубаво да се наблегне на по-мека храна, но все пак готвени ястия, като е препоръчително да се избягват ядки, твърди и жилави храни за период от няколко седмици до месеци, в зависимост от сложността на хирургичната интервенция.

Подуване след поставяне на зъбни импланти – възможно ли е?

Възможно е да има подуване след поставяне на зъбни импланти, тъй като в много от случаите хирургичната интервенция е свързана с травма. Болшинството от пациентите нямат отоци или ако има някакво подуване, то е краткотрайно и в рамките на нормалното за травмата, която са преживели.

В моята практика случаите с по-продължително подуване са малко и обикновено са свързани с неспазване на медикаментозното лечение или продължителни (хронични) възпалителни процеси във венците или костта, които не са лекувани навреме и се налага да бъдат третирани по време на поставянето на зъбните импланти.

Какви са симптомите при отхвърляне на зъбен имплант?

Такива симптоми могат да се появят, както в по-ранен етап на лечението така и на по-късен. Обикновено се съобщава първо за неконтролирана болка във венеца около импланта, подуване, абсцес и други.

Много е важно диагнозата да се постави от опитен дентален имплантолог, защото от това зависи изборът на лечебния план – манипулации по запазване на импланта или отстраняването му и последващо лечение.

Цени на зъбни импланти и цена на зъбен имплант?

Това е един доста съществен и приоритетен въпрос за повечето пациенти. Цената на лечението със зъбен имплант или зъбни импланти се определя в зависимост от конкретния клиничен случай.  След първата консултация при нас, пациентите получават конкретна и подчертавам, крайна цена за имплантологично лечение, независимо дали се касае за единичен имплант или лечение със заместване на всички зъби с по-голям брой импланти.

Как да изберем най-добрата клиника за лечение със зъбни импланти и най-добрия специалист?

Според мен най-добрата клиника за лечение с импланти е всяка практика, която  може да предложи качествен и задълбочен анализ на съществуващия дентален проблем на пациента и план за разрешаването на този проблем Разглеждат се всички възможни аспекти, за да се състави индивидуален лечебен план с най-добрата имплантологична система за конкретния случай.

Освен това  е добре  пациентът да избере клиника  или дентален лекар- имплантолог с опит и в поставянето на дентални импланти, който има дългогодишна практика с различните имплантологични системи и поставени голям брой зъбни импланти, с висок процент на успеваемост.

Можем да се похвалим, че в нашата клиника успеваемостта на поставените импланти е над 98 % с проследени през годините пациенти.

Важно е също да се отбележи, че ние разясняваме на пациентите всеки един детайл от имплантологичното лечение. Също така, проследяваме състоянието на пациента в последващите след операцията месеци и дори години, защото едно лечение със зъбни импланти не завършва с поставянето на изкуствения зъб (коронка) върху импланта.

Ние се грижим за комфорта на пациентите през всеки един етап от лечението и имаме много добре изграден протокол за обратна връзка с тях. Веднъж подложили се на лечение с импланти при нас, те остават наши пациенти и в бъдеще, както и техните близки и приятели, на които са ни препоръчали.

Д-р Радослав Симеонов

***

Д-р Радослав Симеонов е Главен лекар и собственик на клиника за зъбни импланти Дентатайм, в която предлагаме комплексно лечение на дентални заболявания с насока имплантология, естетика и ендодонтия (кореново лечение на зъбите).

Вижте и нашите свързани статии и секции в сайта по темата за поставяне на зъбни импланти:

Зъбни импланти

Базални зъбни импланти

Имедиатни импланти с незабавно натоварване

Базални импланти и напреднал пародонтит (пародонтоза)

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за Вашата нова усмивка!