Възстановяване след поставяне на зъбни импланти

Съветите на имплантолога д-р Радослав Симеонов в клиника Дентатайм (Dentatime)

 

Ако Ви предстои поставяне на зъбни импланти, тази статия определено е за Вас!

 

Безспорно зъбните импланти са най-добрият и дълготраен избор за заместване на липсващи зъби и възвръщане на Вашата уверена усмивка и самочувствие. След извършване на процедурата е важно да следвате няколко основни правила за рутинна грижа, които ще позволят по-бързото зарастване на венеца и ще Ви осигурят по-добра защита на оралното здраве в устната кухина.

В настоящата статия Ви предлагаме 5 топ съвета от д-р Радослав Симеонов, Главен лекар и водещ имплантолог в клиника за зъбни импланти Дентатайм, за да може възстановяването да протече при минимален дискомфорт за пациента.

 

Кои са най-важните моменти веднага след като ни бъдат поставени зъбни импланти?

 

1. Внимавайте да не нарушавате зоната на операцията (интервенцията).

Тайната на бързото възстановяване след поставяне на зъбни импланти се състои основно в това, да оставите зоната, в която са поставени имплантите без натоварване и да дадете необходимото време на венците да заздравеят.

Това може да означава, че ще трябва за ден или два да приемате повече течности и да се храните с продукти, които изискват минимално дъвчене, така че мястото на поставените импланти да не се наранява допълнително.

Също така, ще бъде необходимо да се въздържате от изсмукване и плюене, тъй като това може да предизвика ново кървене или да причини инфекция, която само ще наруши лечебния процес.

 

2. Поддържайте устата чиста.

За да бъде всичко безопасно, най-добре е да започнете с рутинното почистване на устата не по-рано от 24 часа след операцията.

Четкането и редовната хигиена на устната кухина трябва да бъдат ограничени до останалите зъби и напълно да се избягва зоната, където са поставени зъбните импланти.

Специално за областта на интервенцията, в която е извършено поставянето на зъбните импланти, можете да използвате разтвор от малко хладка или леко топла вода и сол, за да изплакнете всички остатъци от храна, които евентуално са останали. Използвайте около половин чаена лъжичка сол за всяка чаша хладка вода и с този разтвор изплаквайте около три пъти на ден или след всяко хранене.

 

3.Справяне с болката.

Нормално е, непосредствено след операцията да се появи минимален дискомфорт. Той може да бъде облекчен с помощта на парацетамол или ибупрофен.

В случаи на силна болка обаче, ще Ви бъдат предписани някои по-силни болкоуспокояващи. Болката започва да намалява с времето, като всеки ден след операцията е много по -добър от предишния. Тук нещата са силно индивидуални при всеки пациент и зависят изключително от индивидуалния праг на поносимост на болка, който всеки притежава.

Когато хирургичната интервенция е проведена под „будна седация‘, това означава, че няма да можете да шофирате и да извършвате дейности, които изискват да сте в пълна кондиция и концентрация веднага след операцията. Добре би било да предвидите помощ от близък човек за прибиране от клиниката след операцията и известна помощ в първите няколко часа.

 

4. Начин на хранене.

Поне 2 часа след операцията не трябва да се храните. Подходящото меню за дните непосредствено след поставяне на зъбните импланти обикновено се състои от течности и меки храни.

Ако все пак имате нужда от нещо, което да Ви засити и искате да приемете твърда храна, можете да се храните с готвени ястия, но задължително ще трябва да дъвчите далеч от мястото, където са поставени зъбните импланти.

Също така, течностите и храните, които избирате трябва да са топли, не прекалено горещи и в никакъв случай замръзнали. Най-добре е те да са студени, на стайна температура или леко топли.

 

5. Подуване

Съвсем нормално е да се появи известно подуване след операцията. Степента на подуване ще зависи от сложността на операцията и броя на поставените зъбни импланти.

Подуването обикновено намалява от само себе си, като можете да поставите торбичка с лед върху бузата (бузите), точно над зоната на поставяне на зъбните импланти. Така ще осигурите облекчение и самият оток значително ще намалее за по -малко от 24 часа след операцията.

***

Тези 5 полезни съвета със сигурност ще Ви осигурят по-леко протичане на оздравителния процес и много бързо ще забравите за интервенцията и поставените зъбни импланти.

Вижте и нашите свързани статии и секции в сайта по темата за поставяне на зъбни импланти:

 

Зъбни импланти

Базални зъбни импланти

Имедиатни импланти с незабавно натоварване

Базални импланти и напреднал пародонтит (пародонтоза)

 

 Д-р Радослав Симеонов

Хирург и имплантолог

Главен лекар в клиника Дентатайм

***

Следете нашия блог тук за още новини от водещите практики и техники в съвременната дентална медицина. Следвайте ни също и във Facebook.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов може да заявите през контактната форма на сайта или на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в Дентатайм за Вашата нова усмивка!