Зъбни импланти след загуба на зъби при тежък пародонтит (пародонтоза)

Д-р Радослав Симеонов, собственик е и главен лекар на клиника Дентатайм в София, представи в специална статия за Vesti.bg предизвикателствата свързани със загубата на зъби, вследствие на прекаран тежък пародонтит и възможностите за тяхното възстновяване с помощта на най-модерните системи за зъбни импланти.

Вижте в статията как нелекуваният навреме пародонтит (пародонтоза) може да доведе до разклащане на зъбите и тяхната последваща загуба и как протича възстановяването с имедиатни кортикобазални импланти.

„Най-добрата възможност за възстановяване на цели челюсти, отделни зъбни сегменти и дори един единствен зъб, която съвременната дентална медицина може да предложи е поставяне на зъбни импланти. Те представляват изкуствени титаниеви корени, върху които се поставя надграждаща конструкция (корона, металокерамичен мост) и възпроизвеждат напълно функциите и естетиката на естествените зъби. Това е доказано най-доброто и най-дълготрайното решение.

Когато се заместват всички зъби, особено ако се използват кортико-базални зъбни импланти, при които лечението е в рамките на 3 до 5 дни, храненето на пациентите се възстановява веднага. Разбира се, има някои общи препоръки, които се дават за орална хигиена, диета в първите седмици и пациентите се наблюдават от лекуващия дентален лекар. 

Зъбни импланти се поставят за цял живот, а не като временно решение.“

Пълния текст на интервюто можете да прочетете на този линк и по-долу:

 

Имплатологът д-р Симеонов за vesti.bg

Интервю на д-р Радослав Симеонов за Vesti.bg

Д-р Симеонов, какво представлява пародонтитът и защо липсата на профилактика за неговото диагностициране може да доведе до последваща загуба на зъби при пациентите?

Няколко са причините, които по принцип биха могли да доведат до загуба на зъби – неправилно проведено ендодонтско лечение (лекуване на кореновите канали) на пародонта (зъбодържащия апарат, който включва периодонциум, корен на зъба и костта около този корен), кариес и неговите усложнения, травма и други. Една от най-често срещаните причини обаче, както в България, така и в редица други държави в Европа и по света, е именно заболяването на пародонта- пародонтит (пародонтоза), и то в неговата вече напреднала фаза.

Пародонтит и пародонтоза са едно и също възпалително заболяване, възникващо най-общо вследствие на гингивит (по-леката форма на възпаление на венците). Гингивитът често е напълно лечим и обратим, за разлика от пародонтозата, при която се засягат всички тъкани около зъба, включително костта около корена и съединителната тъкан, която свързва кореновата повърхност с костта.

Когато пародонтитът не бъде диагностициран и лекуван навреме, той прогресира бързо и навлиза в т.нар. крайна или напреднала фаза, при която уврежда трайно тъканите. Зъбите стават подвижни, разклащат се и в крайна сметка се стига до тяхната загуба или принудителна екстракция на засегнатите зъби.

Този проблем свързан ли е с възрастта на пациентите?

Проблемът засяга всички възрастови групи, включително и млади хора. Обикновено при таза група пациенти има наследствена предразположеност, лоша орална хигиена, ортодонтски проблеми, усложнения на кариеса и редица вредни фактори влияещи върху пародонта на зъбите.

Никой не е застрахован от възпаление на венците, от изключителна важност тук са навиците на всеки един човек по отношение на индивидуалната му оралната хигиена и култура на профилактика.

Липсата на профилактика и непотърсената помощ от зъболекар ли са основните причини да се стигне до загуба на зъби, особено при възпаление на венците?

Определено липсата на редовна профилактика и консултация със стоматолог са основните причини да се стигне до прогресиране на пародонтозата и да е налице разрастване на възпалението и разклащане на зъбите. Открито навреме, заболяването в повечето случаи може да бъде овладяно и лекувано в ранните си етапи с поддържаща терапия.

Най-честите причини за възникване на пародонтита като заболяване при пациентите, могат да бъдат натрупване на зъбна плака и на зъбен камък, лоша устна хигиена, тютюнопушене, диабет, прием на определени лекарства, наследствени заболявания, напредналата възраст също е фактор.

Пародонтитът притежава и характерна симптоматика, която не трябва да бъде пренебрегвана. Основните симптоми и последици от развиващ се пародонтит, които настъпват при пациентите, се характеризират с кървене и болка във венците и устата като цяло, трудности и болка при хранене, загуба на кост, свръхчувствителност на зъбите и тяхната последваща подвижност и разклащане.

Освен до инфекции и загуба на зъби, нелекуваният навреме пародонтит може да доведе и и до други рискове за организма и цялостното здравословно състояние на пациента. Възпалението може да увеличи риска от болести на сърдечно-съдовата система, да създаде предпоставки за редица белодробни инфекции, както и и да засегна имунната система на пациента.

Какви са възможностите за бързо и трайно възстановяване на липсващите зъби вследствие на пародонтоза?

Най-добрата възможност за възстановяване на цели челюсти, отделни зъбни сегменти и дори един единствен зъб, която съвременната дентална медицина може да предложи е поставяне на зъбни импланти. Те представляват изкуствени титаниеви корени, върху които се поставя надграждаща конструкция (корона, металокерамичен мост) и възпроизвеждат напълно функциите и естетиката на естествените зъби. Това е доказано най-доброто и най-дълготрайното решение.

Зъбни импланти се поставят за цял живот, а не като временно решение.

Най-важният фактор обаче тук, който определя дали при един пациент загубил зъби, може да се извърши възстановяване със зъбни импланти, е наличието, или съответно липсата на кост на мястото на имплантирането. След този анализ се пристъпва към избор на една от двете и най-разпространени системи за заместване със зъбни импланти  –  двучастови зъбни импланти (класически, конвенционални) или едночастови (базални, бързи) зъбни импланти с незабавно натоварване.  

Основните разлики в двете системи идват от конструкцията и вида на самите импланти, инвазивните техники за поставянето им, както и общото времетраене на отделните етапи за пълното възстановяване на функциите и естетиката.

Коя система се използва на заместването при пациенти със загуба на зъби вследствие на пародонтоза?

Могат да  се използват и двете, но при пациенти с тежко заболяване на венците, каквото е пародонтит (пародонтозата,) възстановяването с конвенционални (двучастови и с грапава повърхност) зъбни импланти понякога може да бъде неуспешно. Това се свързва основно с наличието на по-висок риск от инфекции на венците около имплантите, което пък от своя страна може да доведе до последващ периимплантит (възпаление на тъканите около импланта ) и да завърши със загуба на конвенционалните импланти. 

При избора на имплантологична система за този тип пациенти много внимателно трябва да се направи анализ на състоянието на костта и да се оценят възможните бъдещи рискове. Съществува, макар и изключително малък процент от пациенти, при които не може да се извърши лечение със зъбни импланти.

Вашите лични наблюдения при избор на система за зъбни импланти при  тотално или частично обеззъбени пациенти в резултат на тежка пародонтоза какво показват?

Личният ми и дългогодишен опит с такива пациенти, доказва, че системата с едночастови имедиатни базални импланти (с гладка повърхност) дава много по-успешно възстановяване. По време на тази процедура се изваждат всички зъби на пациента, които представляват източник на инфекция и се заместват веднага (в същия ден) с имедиатни импланти с гладка повърхност. Това е важно, защото двете действия се извършват с една единствена операция и не се налага повторно интервениране. По този начин също се пресичат всички възможности за последващи инфекции в имплантираните зони.

След извършването на имплантирането, в рамките на 3 до максимум 5 дни след процедурата, на пациентите се поставят естетични корони върху зъбните импланти и те започват да се хранят нормално на практика веднага. Именно заради това и наричаме тази система за зъбни импланти-лечение с импланти с незабавно натоварване. По-различна е от системата с конвенционални импланти, при която цялостното възстановяване протича много по-бавно и често отнема около 6 и повече  месеца, защото са необходими хирургични процедури за добавяне на кост на местата, където трябва да се поставят зъбните импланти.

Как протича възстановяването след поставяне на зъбни импланти при пациентите и отменя ли се необходимостта от последваща профилактика?

Когато се заместват всички зъби, особено ако се използват кортико-базални зъбни импланти, при които лечението е в рамките на 3 до 5 дни, храненето на пациентите се възстановява веднага. Разбира се, има някои общи препоръки, които се дават за орална хигиена, диета в първите седмици и пациентите се наблюдават от лекуващия дентален лекар.

Процесът на възстановяване след инвазивна намеса е строго индивидуален и зависи от редица фактори, но практиката показва, че при над 90% от пациентите се наблюдава спокойно, леко и безпроблемно възстановяване, дори и след по-тежки хирургични намеси за поставяне на зъбни импланти.

Заместването със зъбни импланти вследствие на прекарана тежка пародонтоза в никакъв случай не отменя необходимостта от последваща профилактична грижа. Поставянето на изкуствени корени под формата на зъбни импланти с прилежащите им конструкции, е само по себе си трайно, доживотно решение и също изисква редовна профилактика и протокол за обратна връзка с пациента. В началото, в рамките на първите седмици след операцията се правят контролни прегледи, при необходимост и през няколко месеца, а след това един път в годината.