Ортодонтия

Ортодонтия в Дентатайм

Ортодонтията е направление в денталната медицина и част от нашата практика, което се занимава с правилната подредба на зъбите и функционалността на захапката. Подредените зъби създават условия за по-добро и лесно почистване, което предполага намаляване на риска за развитие на кариеси и пародонтално заболяване. 

Проблеми още в детска възраст

Кривите зъби и неправилната захапка се установяват още в детска възраст и основният начин за изправянето им е поставяне на апарат за известен период от време, който при всеки пациент е индивидуален.  Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голяма е вероятността за постигане на пълно коригиране на  положението на зъбите. За децата е важно да посещават ортодонт, тъй като изкривяване на зъбите може да се получи и от вредни устни навици, като например смучене на пръст в детска възраст.

Как протича лечението?

Ортодонтското лечение протича след специализирана консултация и формално може да се раздели на няколко етапа :

Етап 1

Анализ и планиране, включва взимане на отпечатъци от зъбните редици на пациента, по които в лаборатория се изработват модели на зъбите. В същото посещение се прави фотосесия на усмивката и лицето на пациента. На базата на моделите, снимките и необходимите рентгенографии се изготвя прецизен анализ и лечебен план.

Етап 2

Начало  на лечението, след обсъждане на лечебния план с пациент и/или родител се поставя най-подходящият за пациента апарат. Дават се насоки за хранене и инструкции за орална хигиена. Контролните прегледи при ортодонта са през интервал от 1-2 месеца.

Етап 3

Финална фаза на лечението. В повечето случаи на ортодонтското лечение следва носене на специален апарат – ритейнър, който да не допусне разместване на зъбите и захапката. Тъканите в нашия организъм имат “памет” и след сваляне на апарата, за продължителен период от време те се стремят да върнат зъбите в първоначалната им позиция. Затова, за да се запази резултатът от ортодонтското лечение е необходимо да се носят ритейнъри.

Видове брекети

В клиника Дентатайм предлагаме няколко решения за отстраняване на дефекти в позиционирането на зъбите и коригиране на захапката, чрез поставяне на лечебен апарат.

Брекети – керамични, сапфирени или метални

Подходящи са за всяка възраст – деца, родители, дори възрастни хора. Всяка система брекети се състои от 2 основни елемента, които условно ще наречем ключалки и дъга. Дъгата, която се поставя в ключалките е с идеална форма и чрез “връзването” в брекета тя тегли всеки крив зъб към себе си. Така зъбната редица се подрежда.

Снемаеми шини

Снемаемите шини се използват най- често в детска и юношеска възраст. Те имат пластмасово “тяло”, телени елементи и метален винт. В пластмасовото тяло са фиксирани телените елементи и винта, чрез които се осъществяват желаните премествания. Недостатък на тоз тип апарати е, че се свалят и ако пациентът не е достатъчно мотивиран да ги носи, ефектът закъснява, защото резултатът идва с носенето.

Миофункционални апарати – Myobrace

Системата Myobrace е специално предназначена за проблемите, които причиняват кривите зъби, като подпомага моделирането на неправилните функции (преглъщане, дишане през уста) и насочва растежа на зъбите и челюстите. Най-добри резултати се постигат при деца от 3-15 год, но може да се използва и по-късно. Апаратите са от мек материал, подобен на гума и се носят нощно време и 1-2 часа през деня. С тази система можем да постигнем коригиране на вредни навици (смучене на пръст), правилно развитие на челюстите, подреждане на зъби, оптимизиране на лицевия растеж.

Алайнери

Алайнерите представляват най-съвременният и модерен метод за подреждане на зъби със сет от индивидуално изработени прозрачни шини. Това е най-подходящият метод за невидимо изправяне на зъбите. Приложими за са всички възрасти от деца на 9 години до възрастни на 60+ години. Независимо, че са снемаеми, шините трябва да се носят постоянно с изключение на хранене и измиване. Най-ефективният и предпочитан вариант на алайнери представляват тези по системата Invisalign. Алайнерите Invisalign са изработени от уникален висококачествен материал SmartTrack, с помощта на който усмивката се оформя с максимална прецизност за постигане на желаната естетика, удобство и предсказуем резултат.

Предварителна подготовка

Поставянето на лечебен апарат изисква  зъбите да са напълно здрави и професионално почистени. След поставяне на апарата се дават насоки за следване на специфична орална хигиена.

Колко време отнема?

Продължителността на ортодонтско лечение зависи от вида на апарата и сложността  на проблема. Може да отнеме от месеци до няколко години,за да постигнете пълно удовлетворение от собствената усмивка, което остава за цял живот.

Повече за различните видове брекети можете да прочете в нашия блог тук, а за алайнери тук.