Зъбни импланти

Поставяне на зъбни импланти

В тази секция ще намерите всичко за зъбните импланти и ще разберете защо системата за поставяне на експресни (имедиатни) зъбни импланти, която предлагаме в клиника за базални импланти Дентатайм позволява бързо възстановяване на цели челюсти и отделни зъбни сегменти с дентални импланти само в рамките на 5 дни!

Пародонтоза (напреднал пародонтит) и зъбни импланти?

Загубата на зъби може да възникне поради заболяване на венците – пародонтоза, кариес, травма и др. Проблемът засяга всички възрастови групи, включително и млади хора, обикновено поради наследствена предразположеност, лоша орална хигиена, усложнения на кариеса и редица вредни фактори влияещи върху пародонта на зъбите.

Според Националния институт по дентални и краниофациални изследвания в САЩ, пародонтозата (пародонтит) е най-честата причина за загуба на зъби сред възрастните. Това възпалително заболяване се получава в голяма степен вследствие на гингивит (по-леката форма на възпаление на венците).

Гингивитът често е напълно обратим, докато при пародонтозата се засягат всички тъкани около зъба, включително костта около корена и съединителната тъкан, която свързва кореновата повърхност с костта. Ако пародонтитът не бъде лекуван, той може необратимо да увреди тези структури и в крайна сметка да доведе до загубата на зъба.

Зъбните импланти като най-добър избор

Зъбните импланти са най-добрият и съвременен избор за заместване на липсващите зъби. Зъбният имплант представлява изкуствено създадено титаниево тяло, което замества корена на липсващ естествен зъб. Повечето зъбни импланти са изработени от титаниева сплав, която е напълно съвместима с човешкото тяло.  Зъбните импланти могат да поддържат единична корона, частичен мост или цяла арка, точно както корените държат естествените зъби в костта. Изследванията показват, че имплантите са успешен дългосрочен вариант при заместването на липсващи зъби.

Съвременната дентална имплантология се развива с много бързи темпове и предлага качествено, бързо, сигурно и трайно решение на проблемите, свързани с липсата на зъби, болки при хранене, вследствие на подвижни зъби, възпаления и отдръпване на венците и др.

Система за експресни, имедиатни зъбни импланти

Клиника Дентатайм е специализирана в лечение със зъбни импланти с главен лекар д-р Радослав Симеонов, който има дългогодишен опит в имплантологията. Ние предлагаме методика за експресно, бързо заместване на липсващи зъби по системата на имедиатното имплантиране с незабавно натоварване на (експресни, бързи) базални импланти. Това означава, че в рамките на 3 до 5 работни дни, на нашите пациенти се поставят необходимият брой импланти на горна и долна челюст, върху които се закрепват (циментират) неподвижни  металокерамични конструкции – мостове и корони.

По този начин се възстановяват всички липсващи зъби (цели челюсти или отделни сегменти) и пациентите получат ново качество на живот с нормална дъвкателна функция при хранене и красива усмивка.

Базалните импланти са едни от най-качествените импланти, които могат да се прилагат като бързи и експресни  импланти дори и при най-трудните и безнадежни случаи на пациенти, на които им е отказано имплантологично лечение.

Предимства на експресните (бързи) зъбни импланти

Лечението с бързи зъбни импланти има много повече предимства отколкото недостатъци. Основните предимства на зъбните импланти, които предлагаме в имплантологична клиника Дентатайм включват:

Бързи, ефикасни и достъпни

В рамките на 3-5 дни пациентите получават нова усмивка и имат възможност да се хранят веднага.

Без допълнителни операции за добавяне на кост

Експресните зъбни импланти  могат да се поставят под голям ъгъл и по този начин да се избегнат големи анатомични структури (максиларен синус, канал на долночелюстен нерв и др.).

Бързите зъбни импланти се прилагат при пушачи, диабетици и хронично болни пациенти или такива, на които е отказано имплантологично лечение с двучастови импланти.

Дизайн

Tози тип едночастов винтов имплант има специален гладък дизайн и се поставя в твърдата, кортикална кост, която не се резорбира и дава възможност за остеофиксация (много здраво закотвяне, фиксиране на импланта). По този начин е възможно да се постави протезна конструкция веднага след имплантирането. Травмата при оперативната интервенция е много по-малка, като поставянето на този тип експресни (BCS) импланти измества с 60% по-малко кост в сравнение с двучастовите импланти. Костната цялост и кръвоснабдяване също се засягат минимално.

Гладката повърхност

Гладката повърхност на бързите зъбни импланти позволява да не се задържат плака и зъбен камък, като по този начин венецът около импланта се запазва здрав и не се развива периимплантит. Възпалението на венците, което се наблюдава преди изваждането на пародонтитните зъби, изчезва след поставянето на базалните импланти.

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти

Цялостният процес на работа с пациента, от първата консултация до следоперативния период протичат с активна комуникация и наблюдение от страна на нашия лекарски екип и лично на д-р Радослав Симеонов.

Възстановяването след имплантологично лечение с експресни импланти е бързо, без усложнения и в голям процент от случаите, на пациентите не се налага да приемат голямо количество медикаменти, прилагани при стандартни хирургични интервенции.

Възстановяването след оперативната интервенция обикновено протича между 3 и 7 дни, безболезнено е и не пречи на ежедневните навици, работа и нормален живот на нашите пациенти. Необходимостта от посещение в клиниката за преглед и профилактика е стандартната за лечението по протокола с незабавно имплантиране и незабавно поставяне на неподвижни мостови конструкции – до четвъртия или шестия месец от операцията, а след това е един път в годината. Все пак, възстановяването е различно при отделните пациенти и зависи до голяма степен от индивидуалните способности на човек да приеме промените след лечение с импланти и протетични конструкции.

.

Каква е цената за поставяне на зъбни импланти?

Инвестицията в експресни зъбни импланти е дълготрайна и е нещо, което човек предприема за цял живот. Цената е комплексна за цялостната завършена услуга по поставяне на зъбните импланти и включва и други компоненти освен единичната цена на импланта. В това число влизат екстракцията на увредените зъби, упойка, изработка на конструкции и корони, както и други важни елементи формиращи комплексната имплантологичната услуга. В България тази услуга е сравнително по-изгодна отколкото в останалите страни в ЕС и най-често цената варира между 8 000 лв и 10 000 лв на възстановена челюст, в зависимост от броя на поставените импланти и спецификата на клиничния случай.

Какви са предимствата на лечението с бързи зъбни импланти в клиника Дентатайм?

    • Д-р Радослав Симеонов е главен лекар и имплантолог в клиника Дентатайм с богат опит в лечението със зъбни импланти. Зъбните импланти са напълно безопасни, когато са поставени в специализирана имплантологична клиника и от опитен хирург-имплантолог с дългогодишна клинична практика. Именно затова е изключително важно да изберете правилното място и екип при предприемане на имплантологично лечение, както и за гарантирано безпроблемно и бързо възстановяване.
    • За всеки пациент предлагаме индивидуален план на лечение, изготвен според специфичните му нужди и здравословни особености.
    • В клиника Дентатайм използваме съвременни методи за експресно, бързо, надеждно и достъпно имплантологично лечение. Зъбните импланти, с които нашият екип работи отговарят на всички съвременни медицински стандарти за безопасност и надежност и имат редица предимства пред двучастовите стандартни импланти

Какви са другите опции за заместване на липсващи зъби – зъбни протези и зъбни мостове?

Ако вече имате липсващи зъби или такива, които са без перспектива да бъдат лекувани и трябва да бъдат извадени, съществуват няколко опции за заместване им.

Подвижни протези

Подвижните протези се използват от голяма част от хората, на които липсват зъби. Тези протези обикновено струват по-малко от опциите с неподвижни конструкции. Подвижните протези могат да се прилагат при пълна или частична загуба на зъби. Много хора не са в състояние да се адаптират и се налага да ги сменят за по-удобен лечебен вариант. Други ги намират за изключително трудни за използване или дори непоносими. С течение на времето, формата на челюстта и контура на венците се променят и в резултат на това подвижните протези могат да станат хлабави, предизвиквайки болка и неудобство при хранене.

Подвижната протеза може да бъде добра временна възможност за пациенти, които планират да поставят зъбни импланти в бъдеще.

Зъбен мост

Зъбният мост също може да бъде опция, когато някои от зъбите са здрави, а други липсват. Мостът може да се поддържа от зъбите в съседство на липсващия зъб. Най-често зъбните мостове се изработват след девитализиране (умъртвяване) и изпиляване на зъбите, определени да поддържат неподвижната конструкция. Те възстановяват липсата на зъби в устата и могат да подобрят храненето и естетиката. С течение на времето обаче, мостът, поддържан от зъби, може да компрометира здравината на опорните зъби. Също така, костта на мястото на липсващия зъб не се натоварва директно и се наблюдава продължаващо стопяване (резорбция) в този участък.

Защо експресните, имедиатни зъбни импланти са по-доброто решение?

Експресните имедиатни зъбни импланти са дълготрайно решение с много по-висока успеваемост от останалите дентални заместители. За разлика от зъбния мост, зъбните импланти се явяват най-съвременната и едновременно с това модерна опция за заместване, като осигуряват допълнителна опора там, където липсват зъби, без да се претоварват останалите естествени зъби.

Защо експресните, имедиатни зъбни импланти са по-доброто решение?

Експресните имедиатни зъбни импланти са дълготрайно решение с много по-висока успеваемост от останалите дентални заместители. За разлика от зъбния мост, зъбните импланти се явяват най-съвременната и едновременно с това модерна опция за заместване, като осигуряват допълнителна опора там, където липсват зъби, без да се претоварват останалите естествени зъби.

Какви са дълготрайните последици за здравето от загубата на зъби и защо е по-добре да поставим зъбни импланти?

Загубата на зъби може да засегне много аспекти от живота на човека като външен вид, физическо здраве, комфорт, хранене, социални взаимоотношения, ниво на увереност и реч. Загубата на зъби може дори да доведе до депресия и да се почувствате по-възрастни. Загубата на кост в челюстите се случва, когато липсват зъби, което от своя страна води до промени в структурата на лицето и до “състарен” външен вид.

Загубата на зъби също ограничава и избора на храна. Дъвченето на храни се превръща в предизвикателство и рискът от недостатъчно смилане на храната може да доведе до стомашни и други хронични здравословни проблеми. Поддържането на здравословна диета може да бъде силно затруднено.

След загуба на зъби, някои хора започват да ограничават социалните си контакти, изпитват неудобство в работната среда и взаимоотношенията си с близките, избягват да се хранят на обществени места и си закриват устата, когато говорят или се смеят.

Проучванията показват, че загубата на зъби и пародонтозата могат да бъдат свързани с риск от хронични заболявания на хранопровода, на стомашно-чревния тракт, панкреаса, белите дробове и дори рак. Съществува връзка между пародонтоза, загуба на зъби, рак, сърдечно-съдови заболявания, както и по-тежко протичане на вирусни инфекции, включително и COVID-19.

Липсата на зъби влошава качеството на човешкия живот в много аспекти и е добре изборът на дълготрайно решение на тези проблеми да бъде консултиран за лечение при опитен дентален имплантолог в специализирана клиника.
Повече за видовете зъбни импланти можете да прочетете в секциите Имплантология  и Базални импланти, както и в материалите в нашияБлог.

За консултация с д-р Радослав Симеонов можете да се свържете с нас през контактната форма и на телефон (+359) 892 600 602.

Заповядайте в клиника Дентатайм за Вашата нова усмивка!